Mimoza Zamanı Büyükada

Büyükada her mevsim güzeldir, ancak ben en çok mimozaların baygın kokuları ve can alıcı sarı renkleriyle ruhumuzu şenlendirdiği Mart ayını seviyorum. Bu nedenle her yıl bu mevsimde mutlaka Fest Travel ile bir Büyükada turu düzenleriz. Çiçek açtığı dönem itibariyle bazı ülkelerde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü sembolü olmuştur. 

Fotoğraf: Makbule Yazıcı

Mimoza güneşe benzer. Bir başka sembolik anlamı da altın olan bu çiçek, parlak sarı rengi ile yazın gelişini müjdeler. Bir kişi size mimoza buketi sunarsa, dostluk ve sevgi mesajı vermektedir. Ancak hatırlatayım, çiçek dilinde ‘tek aşkım’ anlamına da gelmektedir.

Akasya ağacı kökeninden gelir mimoza. Süs çiçeği olmanın yanı sıra tıbbi madde olarak da kullanılır. Kurutulmuş çiçeğinden yapılan çay sakinleştiricidir ve uykusuzluğa iyi gelir. Yapraklarından yapılan çay, sigarayı bırakmak isteyenlere tavsiye edilir. Güzel kokusu nedeniyle de parfüm yapımında kullanılır. Geçmişte, Adalar’daki manastırlarda yağından yapılan parfüm, Meryem Ana ve İsa’ya sunulan en değerli adaklar arasındaydı. Bu manastırların hastane görevi de gördüklerini biliyoruz. Papazlar, yaptıkları doğal ilaçlarla halkı sağaltan şifacılardı. Mimoza yağıyla yaptıkları ilaç, kanın pıhtılaşmasını önlemek için güçlü bir antiseptik olarak kullanılmış. Mimoza merhemi ve jelini de yaraları iyileştirmek için kullanmışlar. Balla karıştırıp hazırladıkları pastillerle boğaz ağrısı ve öksürüğü, yine adada yetişen kır lavantasıyla karıştırarak yaptıkları çay ile ülseri iyileştirmişler. 

Kadınlar Günü’nün simgesi oluşunun öyküsü ise İtalya ile ilişkilidir. II.Dünya Savaşı’nda ülkeleri harabeye dönüşen İtalyan halkı yaşamaya dair yeni bir umut ışığı arar. Bu sırada İtalya Kadın Birliği üyelerinden Terasa Mattei, Terasa Noce, Rita Mognagnana adlı 3 kadın toplumun yeniden inşa edilmesi için “Kadın Dayanışması” adlı bir proje başlatır. Bu düşüncelerini bir çiçek ile sembolize etmek isterler. Gelen teklifler arasında karanfil, anemon ve mimoza vardır. Mimozaya karar vermelerinin nedenleri şunlardır.

  • Göz alıcı sarı rengi ile mutluluk verdiği için savaşta kaybolan moralin, mimoza ile yeniden düzeleceğine inanılması.
  • Mart ayında çiçeklenmesi ile Dünya Kadınlar Gününü de temsil edecek bir çiçek olması.
  • İri bir ağaç haline gelene dek bakımında fazla uğraş gerektirmemesi (çünkü İtalya’nın da hemen toparlanması isteniyordu).
  • Yapıları itibari ile ne kadar kırılgan ve naif olsalar da aslında güçlü bir karakterleri olması. 

Not: Yazı hazırlanırken www.kalitecicek.com websitesinden yararlanılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir