Swarovski’nin Kristal Dünyası: Wattens

Herkes Parıldamak İster

Bohemyalılar orta Avrupa’da cam konusunda ustalıklarını yüzyıllardır kanıtlamışlardır. Bohemya’nın uzun yüzyıllar Avusturya egemenliğinde olduğunu hatırlarsak, bazı cam ustaları Avusturya’nın başka eyaletlerine yerleşmiş ve bugün çok ünlü markaların kurucuları olmuşlardır. Bu Çekler’den bir tanesi Daniel Swarovski’dir. 

Bohemya’nın küçük bir kasabasında, kristal ustası babasının atölyesinde çocuk yaştan itibaren kristal kesmeyi ve parlatmayı öğrenen #DanielSwarovski ’nin hayatı Viyana’daki ‘1883 Elektrik Fuarı’nı ziyaret etmesi ile değişecektir. 10 yıl boyunca elektrik ile çalışacak bir cam kesim makinası geliştirmeye adar kendini. Makinenin patentini alır ve ardından Modern Avusturya’da kendine fabrika kuracak uygun bir yer arar. Niye Bohemya’da kalmaz? Çünkü yeni tasarımı ile yaratacağı ürünlerin rakiplerinden uzakta olmasını ve kopyalanmamasını istemektedir. Vizyonu çok geniştir. Tirol bölgesinde sessiz sakin bir köy olan Wattens’i seçer (Kusftein-Innsbruck arasında). Burası İnn Nehri kıyısındadır ve hidro-elektrik üretimi için bol su vardır. 

Ancak fabrika kuracak parası yoktur. Kendine Avusturyalı zengin bir ortak bulur. Hatta ortaklık bozulmasın diye ortağının kızkardeşi ile evlenir. El emeği ile yapılan cam kesim ve parlatım işi çok zahmetlidir. Elektrik ile çalışan makineler sayesinde büyük çapta üretim yapabilir. Swarovski ikinci bir adım daha atar: Kendi ham maddesini yaratmak için fırınlar kurar. Bu fırınlarda cam ve kurşun oksiti harmanlayarak kristalleştirir. Artık onu hiçbir şey tutamaz. 

Gözünü önce Paris’e diker ve eşiyle birlikte Paris’i ziyaret eder, gece hayatını yaşar. Paris, ‘Belle Epoque’ yani en güzel çağını yaşamaktadır. Cabaret ve Revue’ler birbiri ile rekabettedir. Gece hayatındaki kadınlar mücevhere rağbet etmektedir. Swarovski kararını verir. Paris’in kadınlarını ışıldatacaktır.

Sahne hayatı başka bir şeydir. Özellikle kadınlar sadece takılarla değil, giysilerini, ayakkabılarını, saç aksesuar ve taçlarını parıldayarak izleyiciyi büyülemek isterler. Daniel Swarovski’nin tasarımları ile bu Paris’in ışıldayan kadınları sihire kavuşur, ilahlaşır ve show’ları izleyicinin zihninde unutulmayacak izler bırakır. 

Daniel Swarovski’nin üç oğlu olur. Oğulları Watten’daki fabrikayı yönetecek yaşa gelince, bu kez Amerika yolu açılır önünde Daniel’in. Hollywood yıldızları, müzikallerin starları ışıldamak isterler. Broadway de onu beklemektedir. Böylece ünü Avrupa’yı aşar ve Swarosvki, bir aile firması olarak emin adımlarla bugünlere ulaşır.

Wattens’da Swaroski Kristal Dünyası, fabrika alanında oluşturulan bir sanat sergisidir. Önce bir tepenin önünde gölet görürsünüz. Dikkatli bakınca tepenin üstünde bir insan kafasını algılarsınız. Bu kafanın ağız kısmından şelale dökülmektedir gölete. Hatta başın göz, burun ve kaş kısımları kristaldendir. Katı cam ve akışkan su; ne güzel bir ikili oluşturur.

Bu tepenin içine girdiğinizde sizi Alice Harikalar Diyarı beklemektedir. Dünyanın çeşitli ülkelerinden sanatçılar, kristal, müzik ve ışık kullanarak her odada bir başka. Bu rengarenk ışıltılı Kristal Dünya’dan çıkıp gerçek dünyaya adım atmak istemezsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir